Stad en provincie staan er anders in

© #Kiesjouwutrecht

De stem van Marcel Sijbrandij in de staten wordt nog belangrijker. Men kijkt in de stad anders tegen energietransitie en het belang van woningbouw aan dan in de provinciegemeenten. Dat vertelt ons de uitslag van de statenverkiezingen van 20 maart jl.  De Statenfractie van de VVD in Utrecht is verzekerd van acht zetels.  Of de behaalde achtste zetel door Marcel Sijbrandij kan worden ingevuld moet blijken uit de definitieve uitslag op persoonsniveau.

Meer mensen kozen VVD. We gingen evenwel van negen naar acht zetels. De opkomst was met 60% immers   flink hoger dan in 2015. 
De eerste plaats is afgestaan aan GroenLinks. Vooral de uitslagen in Utrecht en Amersfoort hebben ertoe geleid dat VVD, met 3800 stemmen, door hen werd ingehaald. In IJsselstein en Montfoort bleef VVD de grootste partij met respectievelijk 20,2% en 17,8% van de stemmen. In IJsselstein werd Forum voor Democratie tweede (15,4%) en CDA derde (11%), op de voet gevolgd door GroenLinks  (10,7%.). In Montfoort werd CDA tweede (16,1%) en Forum voor Democratie derde (14,8%) op afstand gevolgd door GroenLinks (8,7%). In Lopik (20,2%) en Oudewater (24,8%) bleef CDA de grootste partij. Forum voor Democratie werd in Lopik tweede (15,8%). en VVD derde (14,2%). In Oudewater werd VVD tweede (16,7%) en Forum derde (15,1%). GroenLinks (4,4%) werd in Lopik zevende partij. Tussen VVD en GroenLinks in Lopik staan nog CU (10,9%), SGP (9,8%) en  PVV (8,4%). In Oudewater zit alleen ChristenUnie (7,4%) nog tussen Forum en GroenLinks (6,5%).  
Het gedachtegoed van GroenLinks is in de Lopikerwaardgemeenten dus niet in trek. Lijsttrekker AndrĂ© van Schie heeft op Radio M geconcludeerd dat GroenLinks en Forum voor Democratie lijnrecht tegenover elkaar staan. De winst van GroenLinks geldt derhalve niet voor het provinciale deel van de provincie. We vertrouwen erop dat dat mee mag wegen in het coalitieakkoord.